Magistraal ambachtswerk: Motorwerkplaats Engels Schmiede vervaardigt exclusieve custombikes met behulp van Bosch Professional Powertools

Van het frame tot en met de achterwielophanging, van het zadel tot en met de afwerking: bij Florian Engel is geen onderdeel hetzelfde. Met zijn team van de motorwerkplaats Engels Schmiede in Uetersen, dichtbij Hamburg, heeft hij zich gespecialiseerd in de bouw van custombikes en gaat daarbij creatief te werk.

"Het gaat erom iets onderscheidend te maken van dat wat er al is en je daarbij te laten leiden door je eigen inspiratie", legt Florian Engel uit.

Alles is begonnen met het tunen van scooters toen hij vijftien was. En nu staat er op een plank in zijn kantoor de ene beker naast de andere, waaronder al veel internationale successen. Ook op zijn huidige project heeft hij veel hoop gevestigd: „La Esperanza“ heet de custombike, waarvan het design in de Chicano-stijl, speelt met motieven en afbeeldingen uit de Latijns-Amerikaanse cultuur. Met dit design wil hij de internationale custombike-gemeenschap inspireren. Voor de verwerking van de afzonderlijke motorcomponenten heeft het team professionele elektrische gereedschappen van Bosch gekozen: de buisschuurmachine GRB 14 CE Professional en de elektrische vijl GEF 7 E Professional als specialisten voor oppervlaktebewerking, evenals de haakse slijpmachine GWS 19-125 CI Professional die alles doorslijpt met een krachtige motor van 1900 watt terwijl de gebruiker een hoge bescherming geniet. Voor alle schroef- en boorklussen staat de GSR 18 V-60 C Professional klaar. De 18 volt accuschroefboormachine is uitgerust met een massief metalen boorhouder evenals een borstelloze EC-motor wat de machine duurzaam en efficiënt maakt.

Kracht die iemand vooruithelpt

"Ik ben via de testactie ,#builtwithBosch‘ uitgekomen bij de professionele elektrische gereedschappen van Bosch en heb diverse machines bij dit project gebruikt. Bij gereedschap is de kracht voor mij beslissend. Wanneer de buisschuurmachine of de haakse slijpmachine er niet in slaagt het metaal weg te slijpen of door te slijpen, dan komen wij daar natuurlijk niet verder mee." 

Zijn collega Jan Schmidt vult aan:

"Het maakt niet uit welk gereedschap, ook al is het een accuschroevendraaier, het moet goed in de hand liggen. Alleen dan heb je zowel vrijheid als controle en kunnen ideeën precies worden uitgevoerd."

Schuren voor de Chicano-stijl

Om het frame met zijn massieve bovenbuis voor te bereiden voor de afsluitende poedercoating, bewerkt Florian Engel deze met de buisschuurmachine GRB 14 CE Professional voor een glanzend oppervlak. Hij profiteert daarbij van het krachtige vermogen evenals van de zwenkbare handgreep van de machine waarmee diverse schuurposities voor de gewenste oppervlaktekwaliteit mogelijk zijn. Een behoedzame bewerking van het oppervlak, bijvoorbeeld bij het verwijderen van de lasnaden, is ook mogelijk met de elektrische vijl GEF 7 E Professional. Deze biedt hiervoor een toerentalinstelling. De traploze 360-graden-instelling van de werkhoek en een zeer smalle handgreep geven het custombike-team bij deze machine bovendien de nodige flexibiliteit om ook op krappe en fijne plekken precies te werken.

Op weg naar succes

Meer dan 600 arbeidsuren zijn verstreken. Onderdelen werden op maat gemaakt, gelast, geschuurd en hebben met de afwerking een vurig design gekregen dat speelt met de iconen van de Mexicaanse cultuur en tradities. Vervolgens is Engels Schmiede met zijn custombike de weg opgegaan om customshows over de hele wereld te veroveren. Het succesverhaal van de „La Esperanza“ tot nu toe: eerste plaats „Best of Show/Radical“ bij de Hamburger Motordagen 2017, eerste plaats „Best of Show/Radical“ bij de Swiss Moto 2017 en de eerste plaats „Best of Radical“ bij de Customshow Emirates in Abu Dhabi 2017 – vol gas vooruit!

Meer informatie over de #builtwithBosch-testactie voor de vakman vind je op:

http://www.bosch-professional.com/builtwithbosch/

Contacteer ons
Silke Winters Consultant at Grayling Belgium
Silke Winters Consultant at Grayling Belgium
Over BOSCH

Robert Bosch Power Tools GmbH, een divisie van de Bosch-groep, is een wereldwijd toonaangevende aanbieder van elektrisch gereedschap, accessoires voor elektrisch gereedschap en meettechniek. In 2017 zorgden de circa 20.000 medewerkers voor een omzet van 4,7 miljard euro,ongeveer 85 procent daarvan uit het buitenland. Met merken als Bosch en Dremel staat de divisie voor klantnabijheid en technische vooruitgang. De belangrijke succesfactoren zijn innovatiekracht en innovatietempo. Ook in 2018 zal Bosch Power Tools in de vier segmenten Elektrisch gereedschap, Accessoires, Meettechniek en Tuingereedschap in Duitsland weer meer dan 100 nieuwe producten op de markt brengen.

De Bosch Groep is een internationaal toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 402.000 medewerkers (situatie op 31 december 2017). In het boekjaar 2017 werd een omzet van 78,1 miljard euro gehaald. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende aanbieder op het gebied van Internet of Things (IoT) biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Smart City, Connected Mobility en Industrie 4.0. Met zijn competentie op het gebied van sensoren, software en services evenals de eigen IoT Cloud is het bedrijf in staat zijn klanten verbonden en domeinoverschrijdende oplossingen van één leverancier aan te bieden. Strategisch doel van de Bosch Groep zijn oplossingen voor de verbonden wereld. Met innovatieve en inspirerende producten en diensten verbetert Bosch wereldwijd de levenskwaliteit van de mensen. Bosch biedt „Technologie voor het leven“. De Bosch Groep bestaat onder meer uit de Robert Bosch GmbH met ongeveer 440 dochter- en regionale maatschappijen in 60 landen. Inclusief handels- en dienstverleningspartners bestrijkt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch bijna alle landen ter wereld. Basis voor toekomstige groei is de innovatiekracht van het bedrijf. Bij Bosch werken wereldwijd ongeveer 64.500 medewerkers in onderzoek en ontwikkeling op 125 locaties.

Meer informatie op www.bosch.com, iot.bosch.com, www.bosch-presse.de, twitter.com/BoschPresse.